IOGA I FERTILITAT

febr. 9, 2023

QUINA RELACIÓ TENEN? QUINES ASANES PODEN AJUDAR? COM INFLUEIX EL IOGA EN AQUEST ASPECTE?

Feliç dia!!

Avui comparteixo amb vosaltres un post especial, dedicat a la dona que està buscant embaràs 🤰🏻

M’agradaria transmetre quina relació tenen el ioga i la fertilitat i com influeix en aquest aspecte. Finalment, us compartiré una seqüència de ioga que pots practicar.

La cerca d’un embaràs pot ser un procés bastant (per no dir molt) estressant, i no sempre tan fàcil com ens han ensenyat, i moltes dones estan transitant un camí ple d’obstacles on la seva motivació força de voluntat i autoestima s’ha pogut veure afectades, he pensat que el ioga com a recurs pot ser una gran ajuda, si esteu en aquest camí.

Com ja vaig explicar en un altre post, el ioga pot ajudar en cada una de les fases del cicle de la dona (pots llegir-ho tot aquí), i per tant també ho pot fer durant la recerca d’embaràs i durant l’etapa fèrtil.

Com a resultat, el ioga i la fertilitat van lligats, ja que un ajuda a l’altre, però com?

Doncs bé, mantenint una pràctica regular i equilibrada, que tingui en compte la nostra naturalesa cíclica, ens pot proporcionar grans beneficis, podent acompanyar-nos al llarg de tota la cerca d’embaràs, durant l’embaràs i el postpart.

Com a dones, experimentem un constant moviment entre la renovació i la creació en els nostres cossos. Per això, és important donar-li consciència durant la pràctica de Ioga, tenint en compte que cada Asana i cada Pranayama produeix una resposta diferent en el nostre organisme.

Així com el ioga ajuda a alleugerar el dolor menstrual, també ajuda al fet que ens quedem embarassades. No sols perquè redueix l’estrès (que és una part molt rellevant – tinc un programa que et pot anar molt bé, el pots veure aquí), sinó perquè algunes postures o asanas relaxen els òrgans reproductius femenins i afavoreixen que la sang flueixi per ells.

També ajuda a millorar la concentració i la claredat mental proporcionant atenció plena ancorant-nos al moment present. Això pot ser beneficiós durant el procés de buscar embaràs, ja que ens permet estar més presentes i connectades amb el nostre cos i discernir cada una de les fases del nostre cicle.

El ioga ens ajuda a millorar la flexibilitat i la força en tot el cos, incloent-hi la zona pelviana. Això pot ser beneficiós per a la fertilitat, perquè pot ajudar a millorar la circulació i a enfortir els músculs pelvians.

Tal com he dit, el ioga ens pot ajudar a regular el cicle menstrual i a millorar la sincronització entre el cos i l’esperit, la qual cosa pot ser beneficiós per a la dona en general sigui quina sigui la seva etapa en aquest moment i per a la fertilitat en particular.

Com sé que a vegades costa fer un salt de fe i apuntar-te a fer classes, vull posar-t’ho fàcil i et vull ajudar a millorar el teu cicle i en concret a totes aquestes dones que esteu transitant la cerca d’embaràs i voleu potenciar la vostra fertilitat i/o rebaixar tensions i estrès, et proposo la següent seqüència de ioga que et pot ajudar.

Cal deixar clar, que cap d’aquestes postures asseguren un embaràs, el que fan és ajudar a portar el cos a la seva màxima obertura i relaxació aconseguint millorar la fertilitat. No són postures miracle, són una simple ajuda per a poder transitar de la millor manera possible aquest procés de cerca.

Aquesta seqüència de postures està pensada per obrir el cos i preparar-lo per transitar aquest camí.

1) Respiració victoriosa (Ujjayi pranayama)

Aquesta és la millor manera de començar la pràctica. Asseu-te còmodament, observa la teva respiració i fes-la més lenta: compte fins a quatre en inspirar, i fins a quatre en exhalar. Nota com s’expandeix la caixa toràcica alhora que es relaxen el pit i les espatlles.

Amb la boca oberta, comença a inhalar i exhalar amb un so murmurador, (això és una de les causes pel que també la diuen “la respiració sonora”).

Aquesta respiració relaxa, augmenta la concentració i escalfa el cos, la qual cosa augmenta el flux sanguini. Pots col·locar una mà a la panxa per a notar com entra-i-surt l’aire.

2) Seqüència del gat (Marjaryasana) i la vaca (Bitilasana)

Aquestes postures es realitzen alternes en una seqüència. Posa’t en quadrupèdia, en exhalar, porta el melic cap a la columna corbant-la cap amunt. Deixa caure el cap i contreu el sòl pelvià. A l’inhalar, inverteix la corba de l’esquena, arqueja la columna i obra el pit mirant cap endavant.

Aquesta seqüència escalfa i relaxa la columna, els malucs, el ventre i les espatlles. No has de contreure el sòl pelvià durant la regla, en la fase d’ovulació. Repeteix almenys cinc vegades.

3) Gos boca avall (Adho Mukha)

Des de la seqüència anterior, exhala i eleva els malucs. Col·loca’t formant una bé baixa invertida. Amb els braços i les cames estirades, porta els malucs cap al sostre i mantingues l’esquena tan recta com sigui possible. Mantingues el pes en els talons, si cal, flexiona una mica els genolls. Pressiona suaument el terra amb les mans per a alleujar la tensió de les nines. Relaxa també el cap i fes entre cinc i deu respiracions profundes.
Aquesta asana proporciona molts beneficis: augmenta l’aportació de sang al cervell i ajuda a estabilitzar la pressió arterial, combat l’estrès i l’ansietat.

4) Lluna creixent (Anjaneyasana)

Des de la postura del gos boca avall, inhala i mou cap endavant la cama dreta.
El genoll esquerre toca el terra. Inhalant porta els braços cap amunt sense pujar les espatlles, si notes molta tensió, deixa les mans a la cintura. Activa l’abdomen i fes 5 respiracions, després, canvia de cama.

En aquesta asana s’estiren els flexors del maluc, els quàdriceps i l’abdomen inferior, la qual cosa augmenta el flux sanguini cap als òrgans reproductius.

5) Guerrer 2 (Virabhadrasana 2)

Fa un pas endavant en inhalar i flexiona la cama, alineant el genoll amb el peu. Obre el cos a un costat, estira els braços paral·lels al terra amb els palmells de les mans cap avall i mira cap a la mà de davant durant cinc respiracions. Repeteix a l’altre costat.

Amb aquesta asana obriràs i enfortiràs els malucs i les zones laterals. Aquesta postura flexibilitza i millora el reg sanguini a les cames, els turmells i els òrgans reproductors. Enforteix i estira pit, espatlles, regió pelviana i òrgans abdominals.

6) Triangle (Utthita Trikonasana)

Des del guerrer, inhala i estira la cama que tens flexionada. En exhalar, porta els malucs cap a la banda contrària de la cama estirada i flexiona el tronc de manera lateral i eleva el braç contrari a la cama que tinguis avançada. La mà que tens més a baix pot descansar al peu o en la part a la qual arribis de la cama. Mira cap amunt, fes 5 respiracions i canvia de costat.

Aquesta asana tonifica el tronc i alleuja l’estrès.

7) Gran angle dempeus (Prasarita Padottanasana)

Separa les cames ben fermes, amb els peus en paral·lel o amb els dits lleugerament cap a dins i les mans en els malucs. Obre el pit i baixa el tronc cap endavant exhalant. Després, recolza les mans, i si pots, la coroneta a terra. Mantingues aquesta postura, amb l’abdomen ferm i les cames estirades, durant 5 respiracions.

Aquesta postura serveix per a estirar els isquiotibials i obrir els malucs, així com ajuda que la sang circuli millor cap als òrgans reproductius.

8) Mig pont (Setu Bandha Sarvangasana)

Estira’t amb els genolls doblegats cap amunt, i acosta els peus el més que puguis al gluti, quedant paral·lels i separats a l’ample dels malucs. Inhalant, activa l’abdomen i els glutis alhora que eleves els malucs dirigint el còccix cap endavant i cap amunt per a no carregar les lumbars. Mantingues actiu el sòl pelvià. Mantingues els talons clavats a terra i fes 5 respiracions abans de baixar.

Aquesta postura exerceix una pressió suau en les glàndules tiroidals, afavorint la secreció de l’hormona tiroidal. Un nivell baix d’aquesta hormona pot interferir en l’alliberament d’un òvul de l’ovari, la qual cosa afecta la fertilitat.

9) Postura del nen (Balasana)

Asseu-te en els talons amb els genolls separats i ens inclinem fins a tocar amb el front a terra i col·loquem els braços als costats o per davant del nostre cos. Estigues aquí entre 5 i 10 respiracions.

Aquesta postura relaxa el cos posterior i indueix a la relaxació i a la reducció de l’estrès i fatiga.

10) Cames a dalt (Viparita Karani)

Amb els glutis contra la paret, col·loca’t un coixí o unes mantes plegades sota els malucs per a elevar la pelvis. Estén les cames cap amunt, secundant-les en la paret, i relaxa els braços als costats del cos, amb el palmell de les mans cap amunt. Fes almenys 10-15 respiracions lentes. (l’opció sense paret, és una variació més intensa, que solament recomano si la teva pràctica és més avançada).

Aquesta postura regula els sistemes endocrí i limfàtic de manera suau i reparadora.

11) Postura del cadàver (Savasana)

Tomba’t boca amunt, amb braços als costats, les palmes cap amunt i els ulls tancats. Col·loca un coixí en la part de darrere dels genolls, sí així estàs més còmoda. Respira al teu ritme, sense controlar la inhalació i l’exhalació. Observa els teus pensaments sense aferrar-te a ells, deixa que passin.

La relaxació reinicialitza el cos i la ment i, al costat de la meditació, pot ajudar-te a quedar-te embarassada.

Desitjo de tot cor que aquesta seqüència et serveixi i gaudeixis d’aquest camí, de vegades no tan fàcil com sembla.

Moltes gràcies per llegir-me i donar suport a la meva feina.

Ens veiem al mat.

Namasté

N.

Open chat
Hola, en que et puc ajudar?
Hola, en que et puc ajudar?