IOGA I EL CICLE DE LA DONA

nov. 15, 2022

Avui m’agradaria compartir una miqueta sobre el cicle de la dona, les seves fases i quina relació amb el ioga.

Primer de tot, vull deixar clar que no soc experta en aquest tema i que parlaré des de la meva experiència com a dona i com a professora de ioga.

Bé, un cop dit això, comencem.

El cicle menstrual de la dona té 28 dies, o això diu la teoria. No totes les dones som iguals, i, per tant, el cicle de cada dona pot tenir una durada diferent.

Aquests cicles de 28 dies tenen quatre fases diferenciades d’acord amb la nostra menstruació que d’alguna forma es relacionen amb les fases lunars. Això no vol dir que coincideixin, però que influeix en el nostre humor, la nostra energia i la nostra capacitat de quedar-nos embarassades:

Fase menstrual (lluna nova): Aquesta és la fase del sagnat. La seva durada pot arribar fins als sis dies, depèn de cada dona. Tenim menys energia i un malestar generalitzat, així com una major retenció de líquids i inflor abdominal, principalment.
La lluna nova s’ha associat tradicionalment amb la menstruació perquè ambdues marquen l’inici d’un nou cicle. S’associa amb la figura de “la donzella”.

Fase fol·licular (lluna creixent): Bé immediatament després del sagnat. En aquesta fase tenim molta més energia. Sol durar uns set dies (varia en funció de cada dona) i la nostra capacitat de recuperació és màxima. És la fase proovulatòria, on el fol·licle comença a madurar fins a arribar a l’ovulació, s’associa a la figura de “la bruixa” i de la dona “salvatge”.

Fase ovulatòria (lluna plena): En aquesta fase augmenten els estrògens, i això fa possible l’ovulació. Aquesta és la fase més curta de totes, ja que a penes dura trenta-sis hores (és a dir, dos dies). I és el moment més fèrtil de tot el cicle i en el qual ens podem quedar embarassades. Correspon a l’arquetip de “la mare”, una fase en la qual també augmenta la creativitat.

Fase lútia (lluna minvant): Després de l’ovulació, els estrògens comencen a descendir i predomina la progesterona: estem arribant al final d’un altre cicle. Aquesta fase té una durada d’uns set dies, en els quals el nostre cos es prepara per a emmagatzemar energia de cara al final del cicle. S’associa a la figura de “la sàvia”.

Cal tenir en compte, que tot això és la “teoria” i, com he dit al principi, cada dona és un món. No totes som iguals. I, per tant, els nostres cicles tampoc.

Un cop explicada la teoria et vull compartir que el ioga ens pot ajudar en cada una de les fases del cicle. Però no tan sols al cicle menstrual, sinó al nostre cicle com a dona (des de la menarquia fins a la menopausa, passant per l’embaràs) Però, com?

Doncs bé, per una banda, el ioga ajuda a regular, equilibrar i honrar el nostre cicle menstrual. I per l’altra, ajuda a combatre les molèsties associades a la menopausa i acompanya a la dona i al seu bebè durant l’embaràs i al postpart, beneficiant a tots dos.

El Ioga és una disciplina que, físicament, ens aporta treball cardiovascular i enfortiment muscular. A més, contribueix al bon funcionament orgànic, articular i hormonal, sempre que la pràctica respecti l’equilibri entre intensitat física i passivitat. Depenent del moment del cicle en què et trobis pots fer Dharma ioga o yin ioga, per exemple.

Com a dones, hem de ser conscients de la naturalesa cíclica de la nostra fisiologia. És molt aconsellable escoltar el nostre cos i, en l’àmbit del Ioga, utilitzar aquelles Asanas (postures) i Pranayamas (respiracions) més adequats per a cada moment del cicle menstrual, embaràs o menopausa.

Una pràctica regular i equilibrada, que tingui en compte la nostra naturalesa cíclica, ens pot proporcionar grans beneficis, podent acompanyar-nos al llarg de totes les etapes de la nostra vida.

Com a dones, experimentem un constant moviment entre la renovació i la creació en els nostres cossos. Per això, és important donar-li consciència durant la pràctica de Ioga, tenint en compte que cada Asana i cada Pranayama produeix una resposta diferent en el nostre organisme.

Així com el ioga ajuda a alleugerar el dolor menstrual, també ajuda al fet que ens quedem embarassades. No sols perquè redueix l’estrès, sinó perquè algunes postures o asanas relaxen els òrgans reproductius femenins i afavoreixen que la sang flueixi per ells.

A més, el Ioga és un excel·lent company en el viatge durant l’embaràs, permetent establir una comunicació molt íntima entre la mare i el bebè durant les classes, així com un vincle molt especial que es prolongarà molt més enllà del part.

Podem nodrir el nostre benestar i salut practicant les postures més apropiades a cada moment del cicle menstrual, de l’embaràs o de la menopausa. Això influeix en la salut reproductiva a curt i llarg termini, permetent una millor menstruació, un increment de la fertilitat i una transició a la menopausa més suportable.

Per tot això, és important ser conscients de com estem abans i després de cada sessió de Ioga, abans i després de cada Asana, així com la forma en què el cos respon a les postures a cada moment del mes, durant l’etapa fèrtil de la nostra vida.

Finalment, espero que després de tota aquesta explicació hagis pogut entendre una mica millor el teu cicle i com el ioga et pot ajudar en cada etapa de la teva vida així com en cada fase del teu cicle.

He compartit aquestes paraules perquè trobo molt necessari que tota la societat comenci a normalitzar el cicle menstrual i les diferents etapes de la vida de la dona i que no sigui una vergonya o alguna cosa de la qual amagar-se o atribuir-hi la culpa (amb comentaris com “deu estar amb la regla”, per exemple). I a més, que es conegui que el ioga és un gran aliat en aquest sentit i que, personalment, m’ha servit moltíssim.

 Moltes gràcies per llegir-me i donar suport a la meva feina.

 Ens veiem al mat.

Namasté

N.

Open chat
Hola, en que et puc ajudar?
Hola, en que et puc ajudar?