IOGA I MENSTRUACIÓ

set. 6, 2022

 3 postures per alleugerar el dolor.

Avui us comparteixo 3 de les postures que a mi em funcionen. Però abans de res, seria bo posar una mica de context:

Durant la menstruació podem notar com la nostra energia es redueix, com ens ve més de gust estar en recolliment i no sortir tant. Això és degut al fet que el nostre cos està en procés de neteja i la major part de la nostra energia està concentrada en aquesta tasca.

En el moment de practicar ioga amb la menstruació és important tenir present el que està passant en el nostre cos energètic perquè, segons el mestre BKS Iyengar, és el cos energètic i no el cos físic el que manté les postures.

El nostre cos es compon de prana, energia vital i aquesta força es divideix en cinc vayus, segons el moviment i funció que aquesta energia desenvolupa en el nostre cos podem diferenciar: prana, apana, samana, udana i vyana. Però en aquest cas ens interessa parlar de l’apana vayu. Aquesta energia governa les funcions d’eliminació (excreció, micció, menstruació) i el flux d’energia cap avall i cap a fora en el cos. És més actiu en la pelvis i la part inferior de l’abdomen.

El ioga més tradicional (com l’ashtanga, per exemple) recomanen no practicar durant els dies de la menstruació, ja que les postures invertides, respiracions com kapalabhati i els tancaments energètics com a mula bandha i uddiyana bandha poden alterar el flux natural d’apana durant la menstruació.

Tot i que sí que es recomana practicar activitat física restaurativa durant la menstruació com el ioga restauratiu o yin ioga, és preferible evitar pràctiques molt intenses, torsions i extensions fortes o qualsevol altra postura que pugui generar tensió en l’abdomen o en la part baixa de l’esquena.

Tanmateix, no totes les dones i tots els cicles són iguals, i al que li funciona a una no li pot anar bé a l’altre. Per tant, és millor escoltar el cos i fer el que a cadascuna li funcioni millor.

Les postures que et comparteixo avui són les que a mi em funcionen. N’hi ha d’altres que també poden anar bé. És qüestió d’anar provant el que ens funciona.

1. GAT – VACA

Aquestes postures, tot i ser dinàmiques, van molt bé per començar a desbloquejar la columna vertebral i la part baixa del cos com la zona dels malucs, les lumbars i potenciar així la fase d’eliminació.

   

2. BALASANA

Aquesta postura és ideal per a restablir l’equilibri i l’harmonia del cos per conduir-lo al centrament. Normalment, aconsello posat tants coixins com sigui necessari a sota per a estar més estona a la postura i més còmode.

3. SUPTA BADDHA KONASAN

Aquesta postura és ideal per obrir el pit i els malucs. Depenent com et trobis, pots obrir més o menys el pit i els malucs ajudant-te de coixins. Pots posar coixins tant a l’esquena i al cap com a la zona de les cames i malucs. O a tot arreu.

També pots relaxar les cames, per tal de no crear tensions a la zona dels malucs posant unes mantes o blocs sota dels genolls. Pots deixar els teus braços als costats amb els palmells de les mans mirant cap amunt o bé portar-los a sobre dels ovaris fent calor a la zona de l’úter. Des d’aquí et convido a afluixar el ventre i els malucs i tanca els ulls dirigint l’atenció cap al més profund del teu ser.

Aquesta postura obre els malucs i els abductors, alleuja trastorns digestius i reproductius i si a més uses els suports per a elevar el tronc, obre el pit i facilita la respiració.

Desitjo que aquestes postures et serveixin tant com a mi.

Moltes gràcies per llegir-me i donar suport a la meva feina.

Ens veiem al mat.

Namasté

N.

Open chat
Hola, en que et puc ajudar?
Hola, en que et puc ajudar?